Четвер, 25.04.2024, 10:20Вітаю Вас Гість




 

Записник дослідника

Головна » 2014 » Серпень » 6 » Вело похід по Вышгородсько-Бородянським землям частина 1 Немішаєво - Микуличі
13:54
Вело похід по Вышгородсько-Бородянським землям частина 1 Немішаєво - Микуличі

Немішаєве — селище міського типу в Бородянському районі Київської області. Знаходиться за 38 кілометрів на північний захід від Києва.

Між селищем Немішаєво та селом Микуличі, які розділені річкою Орлянка, знаходиться садиба Остен-Сакен-Воронцових.

Герб графів Остен-Сакен 

В щиті розділеному на чотири частини посередині знаходиться малий золотий щиток, в якому зображена чорний двоголовий орел в золотих на главах його коронах. Перша і четверта частина перерізані перпендикулярно на два поля, з оних в крайніх блакитних частинах по три золоті хвилеподібні поперечини покладені діагонально: у верхній зліва направо, в нижній справа наліво; у внутрішніх же червоних полях перпендикулярно означено по одному срібному ключу. У другій і третій частині в блакитному ж полі по три шестикутні золоті зірки у вигляді вниз зверненого трикутника. На щит накладена графам властива корона з срібним на ній шоломом, на поверхні якого між двох розпростертих орлиних крил срібного і червоного кольору поставлений червоний стовп з двома навхрест лежать ключами, і нагорі сього стовпа видний виходить хвіст павича із золотою на ньому шестикутної зіркою. Намет на щиті золотого і блакитного кольорів підкладений червоним.

Трохи історії: 

Історія починається з кінця 18 століття, коли маєток в околицях сіл Мироцьке, Микуличі, Бабинці, Пилиповичі було подаровано дійсному таємному раднику графу Карлу фон Остен-Сакену, який служив у той час в Ліфляндії або Курляндії. Але він тут майже не з'являвся. 

Садиба Остен-Сакенів. Пам'ятка. Мироцьке. 

Після його смерті маєток дістався, камергеру Івану Христофорович фон дер Остен-Сакену, який помер в 1853 р, а після нього - його сину генерал-майору графу Карлу Івановичу фон дер Остен-Сакену.

В радянські часи колишній маєток було віднесено до смт. Немішаєве. Після революції в палаці «квартирували» склад, дитячий сад і клуб Немешаевского біохімзаводу. Епоху СРСР палац пережив майже без втрат, збереглася навіть меблі часів князя Воронцова-Дашкова. Одного разу вночі, в 2001 році почалася пожежа, в якій загинули інтер'єри, меблі, а від палацу залишилися руїни. Кажуть, що це був підпал і 200-річний палац став жертвою земельних воєн. Після пожежі маєток було закинуто і місцеві жителі стали потихеньку розбирати руїни на цеглу. Зараз залишки палацу віддані УПЦ під храм Казанської Ікони Божої Матері. Церква поки не поставила навіть паркану навколо руїн, але надія на відродження є. Прикладом може служити врятований палац Хаєцький в Томашівці, перетворений на процвітаючий монастир. Місцева влада знаходяться в злочинній бездіяльності, спостерігаючи за повільної загибеллю архітектурної перлини Київщини.

По руїнах гуляє вітер і щерятся провалами підвали палацу, де шукачі скарбів не втомлюються шукати скарби. Від руїн алея біжить по старовинному парку до ставка на річечці Орлянка. Парк непогано зберігся, займає близько 6 га, переходячи у фруктовий сад. При погляді на палац здається - зараз зметнуться вгору готичні шпилі і до парадного входу під'їде карета, звідки вийде граф Остен-Сакен ... 

Палац в Немішаєве побудований, швидше за все, графом і камергером Іваном Христофорович фон дер Остен Сакен, потім ним володів Іларіон Іванович Воронцов-Дашков - міністр двору Олександра III. Історія палацу цікава й заплутана. Архітектурний стиль - російська псевдоготика школи Михайла Казакова. Пожежа 1990-х років призвів до запустіння. Потім місцевий люд розібрав на цеглу половину будівлі. Руінірованіе йде і зараз - з вульгарного року майже зникла база лівої колони головного входу. Однак цеглини вже не розбирають і монастир, який викупив будівлю, зрізав зарості навколо. Можливо цей палац чекає доля маєтку Хаєцький в Томашівці

Мироцьке — село в Україні, Києво-Святошинського району Київської області. Населення становить 1535 осіб.

 

 

Переглядів: 2388 | Додав: MrDibr | Теги: Мироцьке, Сакен, маєток, Немишаєво, Воронцови, Остен | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Випадкова стаття
[П]
Походження прізвища Пельтий, Пельт
[Б]
Походження прізвища Брусилів
[Г]
Гуцул
Наше опитування
Що вас більше цікавить на сайті?
Всього відповідей: 2792
А у цей час у світ
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Мапа відвідувачів
Internet Map