Четвер, 28.03.2024, 16:24Вітаю Вас Гість




 

Прохання про дослідження - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Обговорення розділів сайту » Прізвища » Прохання про дослідження
Прохання про дослідження
MrDibrДата: Вівторок, 17.05.2011, 17:11 | Повідомлення # 1
Рядовий
Група: Администраторы
Повідомлень: 7
Репутація: 0
Статус: Offline
По проханню я почну дослідження
 
ГістьДата: Субота, 11.02.2012, 10:37 | Повідомлення # 2
Група: Гости





MrDibr, прізвище чайка, топонім торчин
 
MrDibrДата: Неділя, 11.03.2012, 18:52 | Повідомлення # 3
Рядовий
Група: Администраторы
Повідомлень: 7
Репутація: 0
Статус: Offline
Основою прізвища Чайка послужило мирське ім'я Чайка. Прізвище Чайка походить від нецерковного чоловічого особистого імені Чайка. Це ім'я було нерідким, про що свідчать документи XVI-XVII вв., Де зафіксовані: боярин Чайка, 1522 р., священик Семен Чайка, 1625 р.; Іван Чайка, гармаш (солдат пушкарь), 1580 р. Можливо, що ім'я Чайка (Чайко) утворено від дієслова «чаять» - «чекати чого-небудь, сподіватися». Тому довгоочікувана дитина і отримував ім'я Чайка.

Звісно прізвище могло походити й від назви птаха. Древні словяни повязували з деякими тваринами перетворених в них людей, так чайку ототожнювали з перетвореною вдовою.

Чайка – символ засмученої жінки, що стала чайкою по смерті свого чоловіка, вона вважалась перевтіленою жінкою-удовицею, яка після смерті чоловіка літає й кигикає над його могилою.

Як видно образ чайки не був наддто позитивним тому можна допустити, що мати з батьком не називали б свою дитину Чайкою як птаха, а скріше Чайкою, як (чаяти - чекати).
Хочя не варто забувати про старовинний словянський звичай "обмана Лиха". Звичай заключається в тому щоб назвати дитину саме таким нехорошим імям, щоб Лихо не чіпало. За такою версією Чайкою могли назвати дівчину, щоб та не стала надто рано вдовою, та хлопця щоб не залишив жінку вдовою, чи просто що не засмучював жінок.
 
MrDibrДата: Неділя, 11.03.2012, 19:35 | Повідомлення # 4
Рядовий
Група: Администраторы
Повідомлень: 7
Репутація: 0
Статус: Offline
Селище Торчин, що в Волинській області, вперше згадується в Іпатіївському літописі за 1230 р. як одне з могутніх укріплень Галицько-Волинського князівства. Як і кожне місто фортеця тих часів, Торчин був оточений валами і ровом з водою. Назва міста походить від найменування одного з кочових племен, які в X—XII ст. були спільниками руських князів. Серед цих племен згадуються торки, каратулі, узи, ковуї, берендеї, косничі, турпії. Торки залишили на нашій карті чи не найбільше слідів: села Торське, Торчинове Городище (Харківщина); урочища Торч, Торчин, річка Торчанка, село Торчиця, річка Торчи ця, село Торчівський Степок, річка Торча (Київщина); селище Торчин (Волинь); місто Торчин, місто Торків (Поділля); села Торки, Торчиновичі (Львівщина) та ін. Пояснюють таку велику кількість назв тим, що слово торки об’єднувало всі племена, які ми тут згадували (за іншими джерелами, об’єднували усі племена ті, що звалися каратуль — "чорні клобуки”). Слово торки (в літописах) запозичене з тюркських мов, де воно означає "тюрок" (буквально "сила", "влада"). Плем’я торків — це тюркське плем’я, споріднене з печенігами та половцями. Є ще одна цікава деталь: тюркськими мовами торкин — це народ, до якого належить дружина вождя чи князя. Як відомо, руські князі часто одружувалися з дочками вождів кочівників, а ті приводили з собою родичів і поселялися на князівських землях. Так степовики міцно осідали на території Київської Русі. З XI ст. князі селили їх (не лише торків, а й печенігів) на Русі, поблизу Переяслава та в інших місцях, де наїзди половців були найчастішими. Поступово племена, які об’єднувалися назвою торки, зливалися з нашим людом; згадок про них у пізніших документах уже нема. Частково торків поглинули половці — найсильніша тюркська орда перед монголо-татарською навалою.
 
ГістьДата: Неділя, 14.07.2013, 22:47 | Повідомлення # 5
Група: Гости





Прізвище Михайлик
 
MrDibrДата: Субота, 05.10.2013, 17:27 | Повідомлення # 6
Рядовий
Група: Администраторы
Повідомлень: 7
Репутація: 0
Статус: Offline
За проханням дослідив походження прізвища Михайлик. Ось прошу http://legendsukraine.at.ua/publ....1-0-180
 
dzhavalaivanДата: Неділя, 12.08.2018, 18:43 | Повідомлення # 7
Рядовий
Група: Пользователи
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
Прізвище Вантух
 
Форум » Обговорення розділів сайту » Прізвища » Прохання про дослідження
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Форма входу
Пошук
Випадкова стаття
[Артефакти]
Легенда про щит нації
[Історії]
Легенда про те, як чай та кава силами мірялись
[Київська]
Походження назви села Горенка
Наше опитування
Що вас більше цікавить на сайті?
Всього відповідей: 2790
А у цей час у світ
Статистика
Мапа відвідувачів
Internet Map