П`ятниця, 29.03.2024, 09:02Вітаю Вас Гість




 

Записник дослідника

Головна » 2011 » Травень » 17 » Дослідження Громовища
04:41
Дослідження Громовища
Початок дослідження розпочався із цікавої сатті:

Невелика галявина біля села Купище під містом Коростень Житомирської області (Україна). Названа так, тому що під час гроз немов "притягує" до себе блискавки. Місцеві жителі іноді спостерігають, як на галявині виникає дивне світіння і в небо піднімається промінь, наче десь під землею включається прожектор.

Ось лист із міста Коростень Житомирської області від М. Большакова "Кілька років тому я недорого придбав невеликий будиночок в с. Купище нашого району. З містом повідомлення зручне, є невелика ділянка землі під город, і головне рибалка і гриби. Ось і почав я з дружиною у вихідні їздити в село, поблизу від якого і відбулися події, про які я хочу вам розповісти.

Все почалося з того, що стали з'являтися в Купіщах молоді хлопці, одягнені як туристи. Купували у магазині сірники, куриво, спиртне ... Молва донесла, що вони стоять табором у лісі неподалік і риють в землі ями. Може геологи? - Подумав я ще тоді. Але зустрівся з одним із них на березі ставка, де ловив рибу і той сказав, що вони займаються розкопками могил загиблих воїнів, щоб визначити їх імена, що їх група "Пошук" зареєстрована обласним комітетом у справах молоді ...

Захотілося подивитися на ці розкопки. Адже "шукачі" поставили намети на галявині, куди нікого з місцевих на аркані не затягнеш. Поляна ця, іменована "Громовище" користується поганою славою. Якщо вірити місцевим фольклору, там колись жив багатий пан, відомий своєю жорстокістю. Але одного разу грозовий розряд вбив пана і спалив його садибу. З тих самих пір блискавки б'ють в "Громовіще" під час кожної грози, що проходить над селом. А ще, розповідають люди, іноді на галявині виникає дивне світіння і в небо піднімається промінь, наче десь під землею включається прожектор ...

Якось увечері зайшов знайомий пошуковик і сказав, що вони знайшли старі монети і потрібно визначити з якого вони металу. У нього їх було з собою зо два десятки. Я протер їх бензином і виявилося що вони мідні. Монети були дуже старі - напис з декількох букв, нерозбірлива, я таких ніколи не бачив. Хлопець подарував мені (за літр горілки) п'ять штук. Мідь, пояснив він, їх не цікавить, тільки золото і срібло. Я зрозумів - для продажу ... "

Незабаром, пошуковики знову заявилися в село на своїх Жигулях. У машині лежав їх мертвий товариш. Вони повідомили в сільраді, що під час минулої грози його вбило блискавкою. Микола Петрович, лікар за професією, прийшов оглянути труп - дійсно смерть настала через електричного розряду. Міліція провела дізнання, після чого ці хлопці поїхали і більше в селі не з'являлися.

Але нещасний випадок на Громовіще вже зацікавив автора листа. Особливо дивним, як він сам визнає, все виглядало саме у світлі місцевих забобонів. Він став навідуватися на галявину і переконався, що це дійсно дивне місце. "По-перше, - пише Большаков - я помітив, що гриби, яких в околицях безліч, там взагалі не ростуть По-друге, незмінно відчувалося дивне вплив -. Тільки ступаєш на галявину, настрій різко падає, частішає серцебиття, підвищується артеріальний тиск ... "

Отже, судячи з опису, галявина, прозвана "Громовіще" є яскраво виражене "аномальне місце". Тут і геофізичне вплив, позначається як на рослинності (відсутність грибів), так і на самопочутті людей. Вписується в класичну картину і "поведінку" блискавок.

"Гніздо блискавок - називають у народі місця, куди грозові розряди б'ють із завидною постійністю. У давнину такі зони наділялися у свідомості людей магічними властивостями. Їх огороджували величезними валунами, створюючи споруди на зразок знаменитого Стоунхенджа / Великобританія /. І не випадково слово "мегаліт" означає "громовий камінь".

Африканські чаклуни, про які ходить слава, що вони вміють керувати небесними розрядами, і до цього дня використовують такі місця для своїх ритуалів. Креслять на землі коло і часом кілька годин поспіль виконують ритмічний танець, поки в вибране місце не встромиться блискавка. Точність попадання вражає, адже діаметр кола навряд чи перевищує двох-трьох метрів ...

Вчені пояснюють загадку "гнізд блискавок" зниженим електричним опором таких місць. Це можливо, коли в землі є прихований водне джерело, або поклади металу ... І частково зрозумілими стають легенди про грабіжників скіфських курганів, які під час грози вибирали пагорб, куди частіше били блискавки і рили в землі хід вздовж обпаленої каналу, поки він точно не виводив їх на золото.

Але повернемося до листа - І так і сяк розглядав Большаков дивні монети знайдені на галявині, але так і не зміг розгадати їх походження. Тоді повіз він їх до Києва, де, як він знав, щотижня в Дарницькому БК збираються нумізмати. Тамтешні фахівці, побачивши знахідку, захоплено зацокали язиками. Пояснили - це велика рідкість, римські монети і гроші Боспорського держави, яке колись розташовувалося на території Криму. Коли дізналися, що знайшли їх у Поліссі, ще більше здивувалися.

Тоді й вирішив Большаков звернутися в Коростенській краєзнавчий музей - звідки на "Громовіще" римські монети? Може в землі є ще що-небудь? Хоч і ізрили шукачі галявину великими ямами, але ж не всю - часу не вистачило.

"У музеї зацікавилися моєю розповіддю, - пише Микола Петрович -. І незабаром в село приїхали археологи з обласного центру. В результати їхніх робіт виявилися абсолютно несподіваними. Вчені розкопали останки якогось давнього споруди з монолітних кам'яних блоків розміром 6 метрів на 8 метрів кожен .. . Там же знайшли бронзову статую якогось ідола, яку завантажили краном на КамАЗ і відвезли. Знайшли ще монети як у мене і багато іншого дріб'язку. А ще під землею виявилися кам'яні плити з написами, як повідомили мені археологи, зробленими на невідомій мові.

Все свідчить про те, говорили археологи, що колись на цій території (задовго до появи Київської Русі) існувала інша високорозвинена цивілізація. Вчені висловилися, що Громовіще в глибоку давнину було місцем молитов, а виявлені руїни - давнє капище. І не випадково знаходилося воно в місці де відбуваються і аномальні природні явища, на землі, яка притягує грозові розряди. Саме такі місця і вибиралися древніми для релігійних обрядів.

Зараз, археологічні роботи на Громовіще припинені. Аномальна галявина обнесена дротом, на ко-торою іржавіють таблички, що даний об'єкт є пам'яткою історії та доступ до нього обмежений.




Боспорські монети 

Зі статті можна підчерпнути цікаві факти:

1. Назва села Купище - дивно співзвучно слову "Капище"

2. Прізвище головного героя до якого потрапили монети Большаков. Цікаво що інший Большаков що жив на початку ХІХ ст. був видатним антикваром, колекціонером, родоначальник московської династії антикварів-книгопродавців.

3. Купище + Грім = Громовище

При подальших пошуках інформації виявилось декілька проблем та нестиковок: 

1. Є два можливих села з Громовищем "Купище" (Коростишівського району) та "Копище" (Олевського району).

2. У різних джерелах згадується Большаков М. П. и та Башлапов Миколай.

 Завдяки 92-й експедиції команди "Космопошука" було перевірено село "Купище" (Коростишівського району), де не було знайдено поляни Громовища. Місцеві жителі росповіли лише про випадки коли людей била блискавка, але випадки відбувалися у різних місцях та не так часто. Були перевірені всі Большаков М. П в місті Коростень та героя подій знайдено не було!

 Завдяки проведених мною досліджень можна зауважити, що людей з призвіщем Башлапов в Україні не проживає. Цілком ймовірно, що прізвище вигадане. 
Що до села Копище, то воно має давню та цікаву історію, але Громовища поблизу немає також.

Зрештою є що одна згадка про Громовище: 

"Чутки про Купище ширилися і справді божевільні. Начебто між ним, Веленню і Руднею є урочище Громовище, куди під час грози вперто б’ють блискавки. Там, буцімто, наглою смертю загинув хлопчина з групи "Пошук”, а археологи знайшли підвалини доісторичних споруд, монети ледь не Боспорського царства і плити з написами невідомою мовою. Місцеві мешканці теж крутили пальцем біля скроні: мовляв, принесло дурнів у лиху годину на пусте місце, бо й урочища такого нема".

Підводячи підсумок, виникає дві версії:
1. Все про Громовище плітки, які вигадали з початку і до кінця. І тоді постає питання "Кому і навіщо потрібно було вигадувати цю історію?"
2. Громовище існує, але про нього знає не так багато людей, а ті що знають не люблять багато балакати. А якщо так...


...За моєю версією громовище знаходиться тут:


Переглядів: 3721 | Додав: MrDibr | Теги: грім, Копище, Громовище, Перун, археологічна знахідка, містика, Купище | Рейтинг: 2.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Випадкова стаття
[Історії]
Гербова легенда
[Г]
Гамарис
[Артефакти]
Доля меча святого Бориса
Наше опитування
Що вас більше цікавить на сайті?
Всього відповідей: 2790
А у цей час у світ
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Мапа відвідувачів
Internet Map